Sukob njemačkih titana u Berlinu U subotu, 17.05 Berlinske ulice biti će obojene u žuto-crvene boje. Da, sukobljavaju se najbolji i ponajbolji njemčaki klub u prijestolnici Njemačke, Bayern i Borussia. Rivalstvo koje još traje od nekad, a ovih godina još malo više zaoštreno. Prošle godine ta dva kluba krojila su Europski vrh, sastavši se u Londonu. Ove godine u Berlinu. Sukobljavaju se također dvije različite filozofije i dvojca ponajboljih trenera na svijetu, Jurgen i Joseph. Sve nekako zvuči „titanski“, no nije to samo zvuk, tako će i biti.
London i Berlin, ima nekih poveznica, zar ne?
Nadam se da ima. Jer kamo sreće da rezultat završi i ovdje 2:1 za Bayern, Pep si kupi mir za iduću sezonu, a Bayern završi sezonu na jedan lijep i prije svega uspješan način. Pep Guardiola u prvoj sezoni : europski superkup, svjetski klubski prvak, prvak njemačke, osvajač kupa i polufinalist lige prvaka. Sjajno, zar ne?
No ostavimo se mi onoga što slijedi nakon 17. a uhvatimo se toga 17. Kao što sam naveo, sukobljavaju se dvoje najbolje njemačke momčadi. Mislim da u ovom trenutku veći pritisak nosi Bayern i Pep, makar već imaju trofej Bundeslige, jer nekako se stvorio dojam da Bayern mora uzet kup radi mira. Prije svega Pep. Borussia je sezonu mučila s raznoraznim ozlijedama stožernih igrača, no složit ćemo se, kako sezona odmiče kraju Borussia je sve bolja, upravo suprotno se dogodilo Bayernu, kako sezona odmiča Bayern u sve lošijoj formi, i to sigurno daje Josephu nemiran san. U jesen smo rasturili Borussiu 0:3 u Dortmundu, iako složit ćemo se, rezultat je pomalo pretjeran jer, pogotovo u prvom poluvrijemenu, i Borussia i Bayern nizali su šanse i mora se priznat da je sreća bila na našoj strani kad je nama u drugom poluvrijemenu manje-više sve ušlo nutra. Poptuno ista stvar dogodila se sada u proljeće, Klopp protutnjao Munchenom s 0:3 i mislim da ćemo se i ovdje složit kao i u Dortmundu – rezultat pretjeran. S time da smo mi već bio Deutscher Mesiter i polako se momčad odmarala i rotirirala za polufinale lige prvaka. Mislim da možemo zaboravit na te dvije utakmice jer finale u Berlinu nešto je sasvim drugo.
Što možemo očekivat od Bayerna u finalu?
Pa sigurno da Pep neće odustat od svog stila. Mislim da je izgubio živce sa Mandžom i da će odigrat u napadu vrlo vjeroatno Muller. Mislim da će se vratit na 4-2-3-1 i da će Gotze nakon hattricka zauzet poziciju 10-ke. Nakon Reala vjeroatno je izvukao pouke oko Javia i zadnja dva vezna bit će vjeroatno Martinez-Schweini. Kroos će ispast iz sastava jednako kao i Mandžo nakon izuzetne loše partije protiv Reala. Krila će ostat ista, iako možda se Joseph dvoumi zbog Franckove loše forme, al mislim da će mu i ovu tekmu „vjerovat“. Bayern će igrat na velik posjed i visoko će stajati i pritisnut Borussiu. Možda je upravo Martinezovo postavljanje na zadnjeg veznog razlog Borussijne izvrsne kontre na čelu s Reusom, no o tom potom . Bayern će dominirat, ostaje za vidjet hoćemo li pohvatat opasne Dortmundovce u kontrama.
Što možemo očekivat od Borssije u finalu?
Dio odgovora dao sam u podtemi gore. Borussijini igraći stajat će sve do svojih 40-50 metara, svi iza lopte. Sigurno da će pokušat odigrat na kontranapade ne zato jer oni tako žele, nek zato jer će tako morat odigrat, a na kraju krajeva tu su i najopasniji. Vjerujem da je upravo Martinez ključ tih njihovih kontri, i uspijemo li ih zaustavit u tome, sigurno da će Javi biti igrač ili jedan od igrača utakmice. Fali im pola momčadi, al kako sezona odmiče kraju oni su sve bolji i bolji. Jurgen je iz svog čarobnog šešira uzeo tamo nekog Kircha i Jojića, instalirao ih u momčad i Borussija ponovo „sjaji“. Da ne govorim koliko ih je napunila samopouzdanjem tekma u Munchenu, al ponovit ću – za nas nebitna tada.
Jesmo li došli do teze da se kup mora osvojit radi „mira“. ?
Bayern je velika momčad, vjeroatno najveća na svijetu s najboljim trenerom. Sigurno da je teško prihvatit momčad koja je sve osvojila i naslijedit nekoga od koga zapravo možeš biti – samo lošiji. Upravo se to dogodilo Pepu, iako mora se priznat da je jurišao na obranu triple-a pa sve do kraja 3. Mjeseca i išlo mu je jako dobro. Izgleda da (još) uvijek nije sve sjelo na mjesto, i uz neke korekcije u svlačionici ovog ljeta ostaje nam za nadati se da će Bayern biti još i bolji.
Stekao se dojam da Bayern mora osvojit ovaj kup kako bi sve bilo dobro, lijepo i mirno za Pepa prije svega, pred sljedeću sezonu. Slažem se ali ne u potpunosti, jer i ako se dogodi da izgubimo taj kup – nitko neće umrijet i nitko neće sigurno biti smjenjen. Na kraju krajeva pa preživjeli smo Barcelonu 99., i Finale Dahoam, kako nećemo i ovo. Al opet s druge strane, moramo to uzet baš radi tog nekog mira, a i našeg zadovoljstva, navijača, kako po cijelom svijetu, Njemačkoj, tako i ovdje na forumu. Sigurno da ću s tim kupom dobiti još više volje i mašte pred novu sezonu, i očekivanja. Ne volim se tužno rastajat, ili rastajat s porazom. Vjerujem da neću morat ni sada.
Repriza finala kupa 2008. ?
Prije 6 godina, 2008. godine također smo igrali s Borussijom finale kupa u Berlinu. Pobjedili smo 2-1 na produžetke. Ko da je cijela vječnost prošla od tih 6 godina jer Bayern je doživio pa čak i dvije rekonstrukcije i promjene koncepcije momčadi, jednako kao i Borussija. Podjeća me na to finale činjenica da smo i tada dost rano osvojili naslov pa čekali to finale. Luca Toni doveo nas je rano u vodstvo, izjednačio je Petrić u sudačkoj nadoknadi, da bi onda u produžetku također nas razveselio Toni i zaključio također jednu uspješnu sezonu. Kamo sreće da će repriza biti takva i ovaj put.
Za kraj reći ću nešto o samoj važnosti toga kupa. Sigurno da se klub neće ugasit, Pep se razapet a momčad se rasprodat ako ne uzmemo taj kup. Al bilo bi dobro i važno ga uzet jer će tako i Pep kupit mir, i navijači će mirno i veselije završit sezonu, isprat će se lagano ljaga od Reala, uprava će bit zadvoljna... Bayern će završit sezonu novim double-om, izuzetno uspješno sezonu. Baš kao što sam si zacrtao na početku sezone.
Ajmo to uzet.