Moglo bi se svasta nešto pisati o utakmici. Ali činjenica i najveći problem u svemu je što je nama Real sada (kao nijedan drugi klub nabio kompleks), a mi smo ga njima nabijali ranije. Prvi put se mislim desilo u historiji duela ova dva kluba, da je jedan klub ovaj drugi izbacio 3X zaredom. Prije se to dešavalo i s jedne i s druge strane po 2X.
Činjenica je da u periodu kada smo imali jako dobre rezultate protiv Reala, bili smo individualno dosta slabiji, ali smo ih timski pobjeđivali, s tim jakim duhom i pobjedničkim mentalitetom kakav Nijemce krasi, zapravo najviše njemačku repku i sam Bayern. Sada smo u ovim duelima faktički s njima bili individualno u istoj ravni, a te smo duele gubili. Može se to desiti, Real je svakako veliki klub i često je više od bilo koga usmjeren na osvajanje LP. Za nju se specijalizovali.
Samo ne mogu se oteti dojmu, da su sada oni ti koji koriste elemente koje smo mi ranije koristili, ekipa nije više samo individualno jaka (čak je možda i slabija od svojevremeno Galacticosa, onih pravih), ali oni se bore i pobjeđuju na jedan prljav način, zapravo oni sada imaju taj Dusel....Prije je Real sve individualno rješavao, nisu imali mnogo ratnika, nego su imali umjetnike na terenu i onda kada od tih umjetnika više trčiš, isprsiš im se, boriš se, budeš im za petama, onda ih pobijediš...A sada kada oni pored individualnih kvaliteta, još sjajno se bore, onda naravno da se mi moramo i više isprsiti...Nama jednostavno nakon 2013. godine nedostaje tih par bitnih procenata u polufinalima. To je ključno. E sad je drugo što bi se i neke korekcije u ekipi trebale napraviti i što mi s nekim "osjetljivim" igračima se krećemo po tankom ledu...
Sada dolazimo do tog aspekta koji nije toliko sportski. Real je mit, veliki ogroman klub, tako da je nekad logično da ga sudije poguraju. To se dešava u podsvijesti, a s druge strane svijet odavno nije savršen (nikada nije ni bio), već je daleko od pravednog, dobrog, pa svakako da se svašta krije iza paravana. Ali ono što je interesantno je to što smo prošle sezone doživjeli neviđenu krađu Bayerna, koja se mislim kao takva nikad nije desila u historiji...Znamo da su i nama nekada sudije znale biti naklonjene, možda ono malo u finalu 2013. godine, ali sjetit ćemo se i Fiorentine 2010. godine. Ali sada se čak dešava, da Bayern još ne da nema naklonjene sudije, nego ima i sudije kontra sebe, što je pomalo užasavajuće i strašno. Ispade da je nestao respekt prema takvog gigantu evropskog fudbala, kakav je Bayern.
Po meni to ima malo veze i s jednim sistematskim napadom i pokušajem urušavanja njemačkog fudbala (malo pregrubo zvuči, ali nekako nije daleko od istine...

). Samo treba pratiti par stvari, u vrlo kratkom roku Beckenbauer je osumnjičen za namještanje po pitanju domačinstva SP 2006. godine, Niersbach, koji je bio predsjednik njemačkog fudbalskog saveza, isto je suspendovan i navodno umiješan u tu aferu. E sada obojica kao nisu tu pošteno radili, ali ko to danas u svijetu radi? Još povrh svega su neki njemački mediji se naklatili navedenim osobama i kao raskrinkali cijelu aferu. U periodu čelništva Niersbacha Bayern je osvojio LP 2013. godine, a Njemačka je osvojila SP 2014. godine....Nakon toga se dešava niz ovih događaja, na prvu je sve to na margini, ali otkako je to sve počelo, počele su se redati i negativne stvari protiv njemačkih ekipa od strane sudija na fudbalskim terenima. Treba samo malo pratiti situaciju i vidjet će se brzo da u tome ima istine. Sada je na čelu njemačkog saveza Grindel, koji ispade da se najviše bori za prava amaterskih klubova....

Niersbach je u svijetu bio jako priznat, ima reputaciju, govorio više jezika, njegov uticaj je bio značajan...Sada ispade da Nijemci moraju pretrpiti par šamara, pa dok se sve normalizuje. Mislim da i cijela situacija s Ulijem i njegov boravak u zatvoru, doveo nas je u tu situaciju, da su nam lobiji kod sudija jako oslabili. Koliko god to tužno bilo, ti lobiji su jako bitni...
Ipak, vratimo se na sportski segment, koji je meni opet najbitniji (iako sam se gore previše zadržao na tom izvansportskom

), svakako da treba analizirati šta kod nas škripi...Igrači koji su zakazali moraju više dati, mora se opet poraditi na psihi, provjeriti da li je Lewa pravi napadač za nas. Provjeriti, na koje zaista igrače možemo u veznom redu računati. Kovač bi sada odmah stupanjem na poziciju trenera, morao donijeti i neke žestoke odluke, moraju neki igrači i bitni na klupu i ne smije se dozvoliti da ti igrači treneru skidaju glavu. Carlo je napravio greške, ali Carlu nisu smjeli igrači skinuti glavu...Ostat će žal za sinoćnjim propuštenim šansama, ali vjerovatno ćemo i mi opet uskoro savladati Real u velikom stilu a i ta titula u LP možda baš skroz nenadano dođe. Nada je u tome što mi to i osvajamo, kada se najmanje nadamo. Možda je po mnogim parametrima za tako nešto ova sezona bila idealna...Ali ekipa mora što prije podići glavu, a uprava se ne smije uljuljkati.