cruz napisao:Ovakve partije protiv ovakvog protivnika zahtjevaju hardcore jebenu taktiku i bez pravljenja greški.
Pa mislim da protiv Liverpoola i ne treba neka posebna taktika (uslovno rečeno).

Zapravno kod Kloppa uvijek znaš kako igra: trka (do besvijesti), zalaganje, navali na protivnika, pritisni, svo vrijeme pritisak...Znači Klopp je dobar trener, ima dobru strategiju, zna napalit dobro ekipu, dobro moderira stvari, ali on nije neki taktičar (pragmatični je trener). Taktikom se naravno više bave drugi poput Tuchela, Pepa i slično. Ali ovo nije osporavanje Kloppa, čak često znam tu jednostavnost i cijeniti, ali činjenica je da znaš kako on postavlja ekipu i nema tu nekih iznenađenja.
Znači u ovom duelu će proći ekipa koja bude više željela pobjedu, koja pokaže veće zalaganje i borbu, a naravno da tu treba i pameti.
Nekako smo mi iskusniji, to nam je prednost i definitivno stojim kod toga da kada se pogledaju kompletni kadrovi da je kvalitet na našoj strani.
Druga je stvar što mi djelujemo blijeđe, ove sezone u odnosu na prethodne. Liverpool nekako djeluje svježije, na momente kao da pršti. Ali isto tako fizička sprema naše ekipe je dobra, imamo igrače koji se mogu nositi u duelima. Trebamo im mudro spustiti loptu (u određenim momentima), a kada im damo loptu onda je bitno stajati dobro pozada. Treba Liverpoolu dati loptu i dovest ga do toga da ne zna šta će s njom. A nisu oni baš ekipa koja s posjedom mogu razvlačiti protivnika.
cruz napisao:Greške koje pravi momčad, posebno obrana, kroz maltene cijelu sezonu - su razlog zašto nisam optimističan.
E sada naravno dolazimo do te strane koja nas i može činiti pesimističnim. Odbrana pravi greške koje mogu biti fatalne i rijetko su nam se dešavale baš ovakve...A još je Bayernu svojevremeno odbrana bila temelj uspjeha. Nekako na prvu bi se reklo da ćemo sigurno primiti 2 pogotka, a ako se i desi taj scenario prednost je što ćemo zabiti bar 1. Onakvoj Liverpoolovoj odbrani mora naša sjajna ofanziva biti sposobna uvaljati po koji gol. U gostima najmanje 1, kući vjerovatno i više. Ali što da ne i u gostima 2 ili više.
Isto tako, uvijek naša ekipa odigra u LP čak za nijansu još bolje nego što to pokazuje u prvenstvenim utakmicama, tako da i to je razlog za optimizam.
Često se ovdje govori, kao ekipa nije u formi, to zapravo više i nije istina, kriza forme je prošla, ekipa naprijed igra sjajno (zamjerka je da mora biti još bolja realizacija šansi, ako budemo fulali neke šanse kao protiv Schalkea, protiv Liverpoola pušimo), ali mi nemamo tu stabilnost nazad. Problem je što skoro svaki naš stoper napravi bar po jednu grešku, Suele svakako najmanje, Hummels se ko nešto stabilizovao, a vidjet ćemo da li se Boa može imalo stabilizovati.
A kada ti igraju Goretzka, Thiago i James onda su oni ipak sva trojica dosta orijentisani prema naprijed, iako Goretzka dosta radi nazad, donekle i Thiago, ali ipak nemaš tada pravog čistača pred odbranom. Nekako zato u gostima kod Liverpoola će se možda morati krenuti s Javijem, da se proba malo to čistiti pred odbranom i malo unijeti stabilnosti, u suprotnom kod naprijed nabrojanog trija će morati doći do dodatne promjene u orijentaciji i razmišljanju na terenu. Jednostavno morat će dvojica od njih trojice značajnije još raditi prema nazad.
Taktički faulovi u prostoru daljem od našeg šesnaesterca nedostaju i to se mora primjeniti protiv Liverpoola. Mora se rizikovati da eventualno i dvojica naših igrača dobiju i neki raniji žuti karton. Mi se moramo malo potući s Liverpoolom, inače nećemo imati šanse.
S nekakvim normalnim pristupom igri, kao npr protiv Eintrachta, Benfice ili slično, uz određenu nadogradnju i sitna poboljšanja, mi možemo proći Liverpool i imamo realne šanse. Ali opet tanka je nit kod nas ove sezone između uspjeha i neuspjeha. Ne daj Bože neke one crne faze iz ove sezone, u tom slučaju bi potonuli.
Bitno je i da Thiago konačno i jednu bitnu utakmicu LP odigra na visokom nivou. On još nije imao tu neku top partiju za nas u LP. Igra evo cijelu sezonu sjajno, daj sada neka odigra kako treba i ovaj dvomeč. Nemoj mi onih nekakvih čudnih lutajućih pasova i onih nekakvih čudnih nabijanja lopte kao protiv Reala prošle sezone. A i Lewa u LP može još puno više u velikim utakmicama, nego što je to sada pokazao. A isto do sad igra sjajnu sezonu. Te stvari se ovdje nekad ne žele priznati, ovdje se ko na ploči samo ponavlja priča o Mulleru i slično. Zato je forum i prop'a. Nema tu više ni nekog motiva za pisanje, kada su razmišljanja jako čudna...
Znači daj da mi vidimo ove što ih uzdižemo u zadnje vrijeme na pravom djelu i u pravoj utakmici LP.
Igrači poput Mullera, Boatenga, Neuera su nama pokazali šta mogu u LP i velikim takmičenjima. Daj neka i ovi drugi, kada već sada imaju priliku i kada na njihov račun su stalni hvalospjevi, daj da sada vidimo njih da postanu pravi heroji. A nemoj da poslije za te druge tražimo izgovore. Sviju treba podjednako posmatrati...