cruz napisao:Pa ni ja ne bi u Bayern da sam talentirani mladić
Bayern uništava mladiće i rijetko koji uspije probiti se, tako da se moramo odlučiti: ili odustati od vlastitog jugenda ili potpuno mu se posvetiti i davati šansu tim momcima.
Problem je što Bayern dugo nije nudio perspektivu za razvoj.
Recimo najsvježiji primjer očitog nedostatka davanja prilike su najmlađi iz obitelji Götze(stoper Felix). On sad igra redovito u Augsburgu ili je barem igrao donedavno kad sam čitao njegov intervju o njemu, Bayernu, bratu Mariju, usw.
Puno krupnija riba po meni je donedavni član U-19 i FCB II, napadač Manuel Wintzheimer - čovjek je znao zabiti i preko 30 golova u sezoni u mlađim kategorijama, čak ga je jedan od naših omladinskih trenera hvalio, ali jednostavno ga nitko u prvoj ekipi ni pogledao nije.
Igrali smo pune 3 godine bez napadača, a on nije mogao vidjeti ni klupe ni debija u profi Fußballu ni na jednoj jedinoj utakmici Bayerna u KVDM ligi.
Sjećaš se samo kolovoza 2016. kada je Robben svojeg sina Luku upisao u 1860 kamp in der Grünwalder Straße? Bilo je totalno ruganje tada kako ni igračina i legenda Bayerna ne želi vlastitog sina dati u omladinske kategrije Bayerna.
Emre Can je uspio napraviti zavidnu karijeru bez Bayerna - završio u Leverkusenu gdje se isprofilirao, nakon toga u Liverpoolu, a od ovog ljeta je u Juventusu.
Dakle, ipak nešto vrijedi kao igrač iako nije weltklasse materijal, ali barem igra ozbiljnu ili zapaženu ulogu u Top-Vereine kao što su Juventus i Liverpool.
No on je samo jedan, a gdje je ostalih 60 u zadnjih 6 godina koji su prošli kroz FCB II i U-19?
cruz napisao:Klub je uložio 70ak milijuna u taj kampus od kojeg se očekuje da proizvodi domaće igrače, što je pametno naravno.
Dvije su stvari bitne i ne idu jedna bez druge:
1. Ako želiš imat weltklasse domaće igrače onda daj sredi skauting i trenere koji ih odgajaju. Kampus nije tvornica iz koje izvlačiš zrelog igrača tek tako svake godine. Te igrače treba pozorno pronalaziti, izboriti se protiv konkurenata i odgajati ih.
2. Moraš postaviti politiku kluba da im stvarno MORAŠ dat priliku, znači MORA biti domaćih mladića i amen. Zna se šta to znači.
Mi smo to kao: "imamo lovu, izgradit ćemo mi to, odvojiti klince od profesionalaca sa Säbner Straße i to je to - sve ostalo će se samo od sebe dogoditi, doći će novi Franz, Gerd, Sepp, Auge, braća Hoeneß itd.".
Izrazito glupo izgleda, a naši omladinski treneri zadnje 2-3 godine kritizirali su klub zbog potpunog nedostatka vizije uvođenja mladih igrača u prvu ekipu. Mislim, ni ta djeca i mladići između 15-19 godina nisu oduševljeni kad se pogleda zadnjih godina tko je sve i koliko ih je prije njih upalo u prvu ekipu pa napravilo karijere i ostvarilo svoj san, imam osjećaj da i oni se malo opuste kad razmisle o šansama.
Čak su nas zbog toga i neki omladinski treneri u zadnje 2-3 godine napustili.
O skautingu neću ni govoriti - on je totalan očaj. Nama je kao bivši igrač, Šveđanin Björn Andersson skaut, a svi igrači iz Skandinavije doslovno završe u nizozemskoj ligi u klubovima poput Ajaxa, PSV-a, Feyenoorda pa čak i Robbenovog Groningena.
Zadnja 2 koja pamtim u zadnjih 8 godina da su bila iz Švedske, Danske i Norveške su branič Oscar Lewicki i veznjak Pierre-Emile Hojbjerg.
Latinska Amerika nam je životna tragedija kad pogledamo zadnjih 20 godina što smo dovodili direktno iz tih krajeva i kako je sve završilo. U Aziji će bilo tko teško nešto naći, dok isto tako Afrika je za nas nepoznanica pa to sve u konačnici završi u Francuskoj, Belgiji i Nizozemskoj i ponekad u Švicarskoj i Austriji.
Mnoge stvari u potpunosti su krivo postavljene i zanemarene kako je Bayern zadnjih 9 godina narastao u ovo što je danas. Ovo Cruz što si rekao za Bayern Amateure... dok je Regionalliga bila 3. razred njemačkog nogometa, sve je bilo prilično dobro i izbacili smo 5-6 igrača između 2009. i 2013., a nakon toga ništa.
Otkako su Nijemci formirali 3. ligu prije 7 godina, s našom drugom ekipom je sve otišlo totalno kvragu i nije bilo tog trenera koji bi to mogao srediti, selektirati i dovesti na ono što se htjelo prije 8 godina.
Ispada kako naš gradski rival koji je očaj u svakom smislu, igra 3-4. rang nogometa opet više profesionalaca u 1. i 2. ligi formira nego mi koji apsolutno sve sada imamo za to.