Večeras se igra DFL Superkup: Leverkusen - Stuttgart (koji nam je u zadnjem kolu "ukrao" ovu utakmicu i priliku za prvi trofej

).
Utakmica bi mogla biti zanimljiva, znao je i ovaj superkup biti i proteklih godina zanimljiv iako je realno najmanje važan trofej ali opet je trofej.
E sada, prvi put ova utakmica pada na dan kada se igraju i utakmice kupa i to je odmah ultrase obje ekipe bocnulo i oni protestuju protiv utakmice i neće joj prisustvovati.
Ovo je jedna od tački koja je možda i najškakljivija u njemačkom fudbalu i onako često baš može ići na živac. Ti povremeni protesti ultrasa i drugih navijački grupa oko pojedinih stvari kao što je prije par mjeseci bio slučaj oko onog specifičnog ulaska investitora (da sada ne pojašnjavam), pa onda im nekad muzički nastupi pred finale njemačkog kupa smetaju, pa kritikuju ponekad i sam superkup, ali eto sada su našli tu kvaku da se ta utakmica održava u danima kada se igra i prvo kolo DFB Pokala.
Mislim ako zanemarimo pravilo 50+1, ono čak nekad nije ni toliko bitno, onda je najveći problem u njemačkom fudbalu što se neke inovacije (i to jednostavne inovacije) i ne uvode zbog ovavkih grupa kojima sve živo smeta.
Mislim da večeras pobjednik supekupa osvaja iznos od 5 miliona eura i to nije malo. Ali npr. da se Superkup malo proširi kao što se radi u nekim drugim državama, pa da ima možda polufinale ili da se uvede i neka vrsta Liga kupa, mogle bi ekipe dobiti dodatne milione. Isto nekad bi baš taj superkup se mogao odigrati u inostranstvu. Jednostavne stvari, a donijele bi promociju i dodatne, znatne prihode.
Ja često mogu razumiti stav, kojim se investitorima postavlja ograničenje kao što se čini sa pravilom 50+1, jer naravno da su u Njemačkoj bitni lokalni navijači i da oni trebaju da imaju mogućnost da dolaze na utakmice. Nije ni prirodno da je na stadionu od 50 000, 45 000 fudbalskih turista (od kojih veliki broj čak i nisu neki dugogodišnji fanovi kluba). I naravno da bi se Bundesliga kao jedina liga još uz englesku u specijalnim situacijama i mogla održavati od domaćeg tržišta, ali gore navedene stvari koje dolaze od strane određenih navijačkih grupacija su samo proseravanje, a to proseravanje funkcioneri DFL-a i DFB-a prate i na određeni način ograničavaju njemački klupski fudbal.